Op het vlak van brandpreventie is nog veel te winnen. Meerdere branden bij afvalverwerkers afgelopen jaar tonen dat aan. Hoe je brand bij een afvalverwerker kunt voorkomen, lees je hieronder.
Afvalwerkers verwerken jaarlijks honderden tonnen aan huisvuil en ander afval. Toch komen ze ook geregeld in het nieuws omdat er op hun terreinen brand uitbreekt. In de grote stapels huisvuil kan de temperatuur als gevolg van broei zo hoog oplopen dat spontaan brand kan ontstaan. Maar denk ook aan vonken als gevolg van bijvoorbeeld andere werkzaamheden op het terrein. En dan is er natuurlijk altijd het risico van brandstichting.
Brand in Hengelo
Brandwacht Huren is vorig jaar ingeschakeld bij afvalverwerker Twence in Hengelo om te helpen met nabluswerkzaamheden en de nazorg van een grote brand. Met meerdere mensen hebben we ter plekke alle brandrisico’s weggenomen en voorkomen dat het vuur opnieuw kon oplaaien. In de maanden daarna instrueerden we de medewerkers van Twence in brandveiligheid en leverden we de middelen om bij brand snel in te kunnen grijpen.
Brandpreventie
Beter dan inzet achteraf is het om brand in afvalbergen te voorkomen. Met de volgende maatregelen verklein je de risico’s op brand:
- In een berg afval ontstaan broei. Het materiaal kan zijn warmte niet kwijt aan zijn omgeving en vliegt in brand. Voorkom broei en brand door materiaal uit elkaar te trekken en nat te houden.
- Plaats afval op afstand van gebouwen. Mocht onverhoopt brand uitbreken dan is het risico verkleind dat het vuur overspringt op nabijgelegen panden.
- Installeer een meldinstallatie. Aan brand gaat doorgaans eerst rook vooraf. Met een meldinstallatie – een brandmeldinstallatie of rookdetector – spoor je rook vroegtijdig op.
Erger voorkomen
Als er ondanks getroffen veiligheidsmaatregelen toch brand uitbreekt, kun je door snel ingrijpen de schade beperken en erger voorkomen. Het is ook precies om die reden dat we de medewerkers van Twence opleiden en instrueren in eerstelijns brandbestrijding. Houd bij brandbestrijding wel rekening met de volgende zaken:
- Veiligheid eerst. Zorg dat medewerkers en andere aanwezigen in veiligheid worden gebracht en eventuele bluswerkzaamheden vanuit veilige omstandigheden verrichten.
- Inventariseer de omvang van de brand. Valt die mee, kijk dan of je hem al dan niet met hulp van de bedrijfshulpverlening zelf kunt blussen. Is het een grote brand? Bel direct 112 en schakel de brandweer in.
- Blijf aanwezig zodra de brandweer er is om eventuele assistentie te verlenen.
Goede voorbereiding
Brand voorkom je niet in 100% van de gevallen, maar door een gedegen voorbereiding bereik je al veel. Zorg dat medewerkers goed zijn geïnstrueerd en een cursus brandbeveiliging hebben gevolgd. Tref maatregelen om brand te voorkomen en zorg dat er een draaiboek klaarligt voor als er toch brand uitbreekt.